Η μάστιγα των #goals

Goals, goals, goals.

Βαρέθηκα πια αυτά τα goals. #relashionshipgoals, #bodygoals, #workinggoals, #hairgoals κλπ κλπ κλπ. Πριν με πείτε τεμπέλα και άτομο χωρίς στόχους και κίνητρο για ζωή θα πω απλά πως θέλω να μιλήσω για ζωή και για #goals που προφανώς ξεχνάμε. Δεν είμαι τέλεια, όπως δεν είσαι ούτε εσύ, αλλά μπορώ να έχω άποψη κι έχω την πλήρη ελευθερία να την εκφράζω εφόσον δεν προσβάλλω κάποιον.

Κάνοντας τη βολτίτσα του στα social media βλέπει κανείς ένα χαμό από σχόλια «goals» κάτω από φωτογραφίες ατόμων με φήμη, που είναι δουλειά τους ή όχι να προβάλλουν τον εαυτό τους. Κυρίως πρόκειται για κορίτσια από 14-25 πάνω κάτω συνήθως με φωτογραφίες στις οποίες κρύβουν το μισό τους πρόσωπο, με φωτογραφίες ρετουσαρισμένες ή φιλτραρισμένες σε σημείο θολούρας, με selfies #wokeuplikethis και μάσκαρα, με φωτογραφίες άλλων προσποιούμενες πως είναι αυτές και δεν έχει τελειωμό. Είναι άτομα που ξέρουν όλες τις bloggers, Βrand Αmbassadors, Instagram famous τύπισσες και γνωρίζουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη ζωή τους απλά γιατί θέλουν να τους μοιάσουν. Γνωρίζουν την καλή και κακή οπτική τους γωνία, τα ελαττώματά τους, ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας χρησιμοποιούν, με ποιον τα έχουν και αν τα πάνε καλά, πόσα λεφτά βγάζουν και άλλες λεπτομέρειες που συνήθως δε γνωρίζουν ούτε για την πρώτη τους ξαδέρφη. Είναι άτομα που δε βγαίνουν συχνά έξω γιατί είναι απασχολημένα με τα social media και πιστεύουν πως και να βγουν οκ, δε θα κάνουν και τίποτα άξιο για Instagram story. Και δυστυχώς είναι άτομα που φέτος ίσως και να μην πάνε για μπάνιο γιατί πώς στο καλό θα βγουν έτσι στον ήλιο? Άτομα άκαμπτα και με στερεότυπα στις σχέσεις, που δε μπορούν να δοθούν συναισθηματικά και δε θα ερωτευθούν αυτόν που θέλουν γιατί οι φίλες τους δε θα εγκρίνουν και γιατί πώς θα ανεβάσουν φωτό μαζί? Ακόμη, είναι άτομα που δε θα σηκωθούν να παλέψουν για το μέλλον τους με τις δυνατότητες τους, αλλά θα σπαταλούν το χρόνο τους εξερευνώντας τα προφίλ ατόμων με την ιδανική δουλειά, τη δουλειά από το σπίτι που προσφέρει άπειρο και εύκολο χρήμα, που επιβάλλει απλά να είσαι όμορφη και περιποιημένη, που πας ταξίδια και σου κλείνουν δωμάτια σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Αν παρατηρήσατε μιλάω για άτομα που δε ζουν. Που έχουν θολώσει από τα #goals, από αυτούς στους «στόχους», που πιθανότατα είναι πλασματικοί, εγκλωβισμένοι στην εικόνα, στην ομορφιά, την επιφάνεια, τη φήμη. Ερωτεύονται κάτι που δεν υπάρχει και ακινητοποιούνται στην ιδέα πως δε μπορούν να το κατακτήσουν αντί να προσπαθήσουν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Σημασία έχει το τώρα. Τι δυνατότητες έχεις τώρα, τί πρόσωπο και σώμα έχεις τώρα, τί δουλειά έχεις τώρα. Αν αυτό που είσαι τώρα δε σου αρέσει καλό θα ήταν πρώτα να το δεχτείς, να κατανοήσεις πως για καλό ή για κακό ΤΩΡΑ έτσι είσαι και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις όσο γίνεται να αλλάξει. Αλλά αυτή η αλλαγή θα είναι υγιής μόνο αν είναι με αγάπη προς τον εαυτό σου, μόνο αν αποβλέπει στην προσωπική σου ευεξία και στην ικανοποίηση της γνώμης κανενός άλλου,καμίας κοινωνίας το στερεότυπο. Κανένα στερεότυπο που σε θέλει, όμορφο, ευγενικό, περιποιημένο, με ιδανικές αναλογίες, με ιδανική δουλειά, με γκόμενο ή γκόμενα «αξιοπαρουσίαστη». Αν πας με τα δικά τους θέλω οι επιλογές σου δε θα ναι υγιείς και εσύ δε θα είσαι ευτυχισμένος.

Όσον αφορά το καλοκαίρι, καμιά φορά το παρομοιάζω με τις κοινωνίες στις οποίες όταν υπάρχει ένα δυνατό εθνικιστικό ρεύμα, θα υπάρχει και ένα εξίσου δυνατό που θα βρίσκεται στον αντίθετο πόλο. Έτσι και με το καλοκαίρι. Άλλων είναι η εποχή τους σε θέμα εμφάνισης, αφού μπορούν να δείξουν άφοβα τα κάλλη τους και άλλοι κρύβονται με πετσέτες ή δεν πάνε καν παραλία αλλά προτιμούν να δροσίζονται στο air- condition γιατί τα κυρίαρχα σχόλια της κοινωνίας υπογραμμίζουν πως δεν επιτρέπονται «άσχημα» κορμιά στην παραλία, χαλάνε την αισθητική τους. Εμένα την αισθητική μου χαλάει η ψευτιά, η ψευτοκυρίλα, η δηθενιά που ξεχειλίζει σε τέτοιες εποχές, με χαλάει η μανία κάποιων να δείχνουν πόσο τέλεια περνάνε σε σημείο που να μην απολαμβάνουν καμία στιγμή. Και με χαλάει η ανάγκη σας να κρίνετε τον άλλον απλά από ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό, λες κι έχετε το δικαίωμα ή λες και σας ρωτήσαμε.

Γίνεται να ζει ο καθένας όπως γουστάρει? Γίνεται να είμαι όσα κιλά θέλω και να έχω όποιο γκόμενο ή γκόμενα μου αρέσει? Η’ πρέπει να δίνω λογαριασμό? Όχι, δεν πρέπει. Για αυτό ξυπνήστε, αγαπήστε τον εαυτό σας τώρα, απολαύστε τον όσο είναι υγιής, όσο σας κρατάει και σας φωνάζει να βγείτε και να ζήσετε και αφήστε τα social media μόνο για το χαβαλέ σας, για να χαζεύετε την ώρα που γυρνάτε από την παραλία ή από τη δουλειά και θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι ανάλαφρο. Μην τα μετατρέπετε σε ζωή, μην υποτιμάτε έτσι τη ζωή σας. Πρόκειται απλά για μια εικόνα. Βάλτε άλλα goals και εξελιχθείτε. Όπως το να είστε ευτυχισμένοι, το να αρχίσετε να αποκτάτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής προσαρμοσμένο στα δικά σας δεδομένα, να διαβάζετε και να ενημερώνεστε, να ταξιδεύετε και να γνωρίζετε νέα άτομα, νέες κουλτούρες. Σιγά- σιγά κι ο καθένας με τους ρυθμούς του. Περάστε καλά το καλοκαίρι και δείξτε τους τί πάει να πει «αγαπώ τον εαυτό μου ολόκληρο και λέγε ό,τι θες, λέγε», χαρείτε το όσο μπορείτε και ζήστε ελεύθερα χωρίς φόβο και ντροπή.
Δε θέλουμε άλλη καταπίεση, άλλους φραγμούς και ταμπέλες.

Είσαι ένα διαμάντι, λάμψε. Καλό καλοκαίρι.

A.K


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Be your own kind of perfect

Ανεβαίνω, κι αν δε βρω δρόμο?